مطالب خواندني مهندسي عمران
اين صفحه از تاريخ 6 آبان 1389راه اندازي شده و از اهداف اين صفحه هم ميتوانيم به ارائه
جديدترين اخبار و اطلاعات مربوط به مهندسي عمران ( كليه گرايش ها) آگاه شده و سطح
اطلاعات عمومي خود راافزايش دهيم. بدينوسيله از كليه دوستان عزيز دعوت مي شود تا
مطالب جالب وخواندني و البته آموزنده ي خود را براي اين صفحه ارسال نمايند.
لطفا براي ارسال مطالب و عكسهاي خود به طريق زير اقدام نماييد:
ارسال مطالب از طريق ايميل mehre87ncst@yahoo.com
ارسال مطالب از طريق نويسنده افتخاري در وبلاگ www.mehre87ncst.blogfa.com
جهت ارسال مطالب خود راهنماي ارسال مطالب در همين وب سايت را مطالعه نماييد.
مطالب جديد : نکات طراحی دیوار برشی در ETABS - زیباترین ایستگاه های متروی جهان - نکات حائز اهمیت در سازه های بتنی - مشخصات فنی برج میلاد(19بهمن 1389)
مطالب پيشين :
ليكا چيست ؟ - چقدر در موردمعمار بناهاي زير مي دانيد؟-سازه بااسکلت بتنی یا فولادی؟ (9بهمن 1389)طرح های ابتکاری و زیبا از فرش در دنياي مدرن...(26دي89) -
سقف كاذب تركيبي - باكتري هاي پيري در ساختمان - تاثير نانو بر آسفالت - بتن پلاستيكي -تصاويري از فرودگاهي عجيب در پرتغال - تصاوير داخلي برج خليفه امارات-----------------------------------------------------------------
ساخت این بنای چوبی کمک میکند تا جوِ سویل از دنیای مدرن فاصله بگیرد و به طراحیها و ومعماری های زیبای خود در قرون وسطی بازگردد.
در زیر این ساختار چوبی که بزرگترین ساختار چوبی دنیا نیز به حساب میآید، میتوان قدم زد، نشست و استراحت کرد و همچنین به خرید از مغازهها پرداخت. این ساختار با متصل کردن قطعه چوبهایی با پوشش پلی اورتان (polyurethane) ساخته شده است.
در واقع، در ابتدا قرار بود این مکان تبدیل به یک پارکینگ شود ولی پس از یافتن چیزهایی که ارزش باستانی داشت، سران این شهر تصمیم گرفتند این مکان تبدیل به یک موزه و یک مکان اجتماعی شود. این مکان اکنون شامل یک موزه، بازار کشاورزان، یک میدان و یک رستوران میباشد که اکثرشان بدون سرپوش (باز) میباشند.
منبع:کلیک کنید
ارسال شده در تاریخ 5اردیبهشت 1390
پل خلیج فارس بین بندر پهل در سرزمین اصلی و منطقه لافت در منطقه آزاد قشم در عمق بین صفر تا 30متر و طول تقریبی 2هزار و 200متر با احداث رمپها و دوربرگردان برای اتصال هزار و 800 متر فاصله 2خشکی قرار دارد. فاصله دهانههای پل از 105 تا 120متر و عرض پل 22 متر است و زمان پایان پروژه طی 3سال آینده است.
شبکه جامع ارتباطی قشم با محوریت پل خلیجفارس عبارتند از پل خلیجفارس، توسعه بندر کاوه، اتوبان خلیجفارس و ریل راهآهن.
مزایای شبکه جامع ارتباطی قشم با محوریت پل خلیجفارس شامل کاهش هزینههای حملونقل حداقل به میزان 30درصد، کاهش زمان سیر کالا به میزان 40 درصد، افزایش درآمد سرانه ساکنان و دستاندرکاران اقتصادی در قشم، کاهش فقر و افزایش رفاه اقتصادی و اجتماعی، افزایش درآمد ملی از طریق پذیرش نقش ترانزیتی و مبادلاتی و ایجاد تحول تاریخی در خلیجفارس از حیث صنعتی و تجاری است
طول این پل از دهانه دریا در منطقه 1800متر و لبه تا انتهای پل حدود 2200متر است. براساس برنامهریزی احداث این پروژه باید 3ساله به اتمام برسد، البته با استفاده از ظرفیتهای موجود زودتراز پیشبینی پروژه خلیجفارس تکمیل می شود.
نگرانی اماراتی ها از اجرای این پروژه:
واقعیت این است که بسیاری از سواحل جنوبی ایران نه تنها اکنون توانایی پذیرش کشتی های بالای 100 هزار تنی را ندارند بلکه در آینده نیز به دلیل مشکلات فنی ، محدودیت های محیطی (مانند عمق آب در بنادر) و برخی مسائل مالی ، این امکان را نخواهند داشت.
در چنین شرایطی ، سواحل جزیره قشم ، با عمق حدود 40 متر در برخی نقاط ، این امکان را می دهد که ایران نیز اسکله ای مطابق با استانداردهای روز دنیا برای پذیرش کشتی های فوق سنگین در آن احداث کند.
با احداث این بندرگاه عظیم در قشم ، کشتی های حامل کالاها (به ایران - از ایران) به جای رفتن به بنادر دورتر جنوب خلیج فارس ، در قشم پهلو می گیرند.این مساله باعث می شود پولی که اماراتی ها از بابت پذیرش کشتی ها و انبار داری و دیگر امور از ایرانی ها می گیرند ، از پروسه تجارت خارجی ایران حذف شود به گونه ای که برخی برآوردها حتی از صرفه جویی 30 درصدی در هزینه ورود کالا به ایران خبر می دهند؛ معنای دیگر این سخن ارزان تر شدن قیمت کالاها در بازار ایران است.
به علاوه کشتی های گذری نیز ترجیح خواهند داد به جای رفتن به سواحل دور دست امارات ، در همان وسط دریا و در جزیره قشم ، سوخت گیری کنند و خدمات بندری دریافت نمایند.
بدیهی است که هیچ کدام از این اتفاقات نمی تواند برای اماراتی ها خوشایند باشد، به ویژه آن که به یاد بیاوریم بخش عمده ای از فعالیت های بندری این کشور کوچک ، مستقیم یا غیر مستقیم به ایران مربوط است.
اما احداث بندرگاه در قشم ، فقط نیمی از راه حل است و نیم دیگر، به همین پل خلیج فارس مربوط می شود.
فراموش نکنیم که قشم یک جزیره است و اگر به سرزمین اصلی وصل نشود ، همه کالاهای تخلیه شده در آن ، ناگزیر باید بر کشتی های کوچک تر بار و به بنادر جنوب ایران منتقل شود.
اما پل خلیج فارس ، که دارای مسیر رفت و برگشت قطار نیز خواهد بود ، این امکان را فراهم می آورد که محموله های تخلیه شده در قشم ، به سرعت وارد ناوگان حمل و نقل جاده ای و ریلی ایران قرار بگیرد و با سرعت فراوان به مقصد نهایی در اقصی نقاط کشور برسد و متقابلاً محصولات صادراتی ایران نیز با سرعت و سهولت به ترمینال دریایی صادرات می رسد.
گفته می شود با راه اندازی این پل ، سرعت انتقال کالا به ایران و از ایران ، تا 40 درصد بهبود می یابد.از اینها گذشته ، چون احداث بندر در قشم نیاز به سرمایه گذاری کلان دارد، کمتر سرمایه گذاری حاضر می شود بدون وجود پل، در اسکله سرمایه گذاری کند زیرا این پل است که بندرگاه را رونق و سرعت می بخشد و با گردش سرمایه، بازگشت سرمایه و سود را تضمین می کند.
واما داستان مناقصه پروژه خلیج فارس:
به تصاویر تاسف انگیز زیر نگاه کنید و بیاندیشد که چگونه در زمانی که این همه شرکت با سهامداران فراوان و سرمایه کلان در کشور وجود دارد ساخت چنین پل عظیم و ملی به دو شرکت کاغذی که یکی تنها چند روز و دیگری چند ماه قبل تاسیس شده و با سرمایه اندک و حتی 100 هزار تومانی ثبت شده اند واگذار می شود ؟ واقعا سرنوشت پروژه ای با این منوال به کجا خواهد انجامید ؟
آیا سهامداران و اعضای هیات مدیره این شرکتها جز از مابهترون هستند که با سرمایه 100 هزار تومانی به جنگ ساخت پروژه 650 میلیون یورویی می روند؟
آیا این استعمار پیمانکاران توانمند کشور نیست که پروژه ملی بدست شرکتهای کاغذی بیافتد و آنها با پیمانکاران توانمند کشود قرارداد دست دوم ببندند و از این طریق ره صد ساله را یک شبه بروند؟
آیا علاج واقعه قبل از وقوع نباید کرد و از همین ابتدا جلوی این رویه ناصواب در پروژه را گرفت تا در سالهای بعد به مشکلهای مختلف بر نخوریم و دوباره شاهد تاخیر های طولانی بهره برداری از این سازه ملی نباشیم .
شرکتهای صدرا نور و شرکت ساختمانی وریج که سهامدار اصلی شرکت سرمایه گذاری ایده پارس یکی از برندگان مناقصه است نیز متعلق به خانواده ایرانی شاد است و با توجه به اینکه هر دو شرکت سایت اینترنتی دارند سابقه آنها در ایجاد پروژه های ساختمانی است و نه پروژه های ملی و تجهیزاتی !
ارسال شده در تاریخ 5اردیبهشت 1390
-----------------------------------------------------------------
نکات طراحی دیواد برشی در ETABS : منبع:elmofan.ir
یکی از مهمترین مزایای برنامه ETABS ، طراحی دیوار برشی می باشد . این برنامه قادر است دیوارها را بر اساس شرایط دو بعدی و سه بعدی طراحی کند . برنامه ETABS دیوارها را با سه روش طراحی می کند که انتخاب روش توسط کاربر می باشد.
· روش المان مرزی – تحت عنوان Simppified T and C
· روش میلگردگذاری بکنواخت – تحت عنوان Uniform Reinforceing
· روش عمومی و کامل بر اساس میلگردگذاری دلخواه – تحت عنوان General Reinforceing
روش المان مرزی روشی ساده وسریع است و معمولا در محاسبات دستی از آن استفاده می شود .
دو روش بعدی بر اساس منحنی اندرکنش سه بعدی هستند و دقت بسیار بالائی دارند . در روش دوم مقطع دیوار با میلگردهایی که دارای شماره و فاصله یکسان هستند طراحی می شود . اما در روش سوم فاصله و شماره میلگردها دلخواه است . پارامترهای طراحی این سه روش و در کل روند طراحی آنها متفاوت می باشد .
در اینجا برای اختصار روش دوم توضیح داده میشود ( فرض میکنم در مدل کردن دیوار هیچ اشکالی ندارید و فقط روند طراحی توضیح داده میشود . ) و انشاالله در آپهای آتی ، روند مدل کردن و طراحی دیوار برشی و همینطور نکاتی که در طراحی دیوار برشی باید به آنها توجه داشت را بطور کامل توضیح داده خواهد شد.روش میلگردگذاری بکنواخت – تحت عنوان Uniform Reinforceing
در این روش میلگردهایی با فواصل یکسان و با شماره یکسان مسلح می شود . سپس مقطع بدست آمده بر اساس منحنی اندرکنش سه بعدی P-M-M طراحی خواهد شد . این روش کاملا دقیق می باشد و برای هر نوع مقطعی قابل استفاده است و تنها محدودیت آن فاصله و شماره یکنواخت میلگردها می باشد .
در ادامه به توضیح پارامترهای طراحی و همینطور روند طراحی پرداخته میشود :
برای دسترسی به پارامترهای طراحی دیوار ، یک دیوار را انتخاب کرده و سپس فرمانDesign > Shear Wall Design > View/Revise Overwrites
را کلیک کنید .
نکته : برنامه برای کلیه پارامترها ، مقادیر پیش فرضی ارائه می کند . پس نیازی به تغییر همه پارامترها نیست و فقط هر کدام که با پروژه ما هم خوانی نداشت را تغییر میدهیم .
شکل زیر پارمترهای طراحی مربوط به این مورد آورده شده است .
س از تنظیم این پارامترها دیوار را طراحی می کنیم . برای این منظور دستور زیر را اجرا می کنیم:
Design > Shear Wall Design > Start/Design/Check of Structure
ارسال شده در تاریخ 19 بهمن 1389
-----------------------------------------------------------------
زیباترین ایستگاه های متروی جهان : منبع:elmofan.ir
امروزه مترو بعنوان یک وسیله نقلیه بسیار کارآمد و البته شریان اصلی حمل و نقل عمومی در سطح جهان است و برای همین راحتی و جابجایی آسان، بسیاری از کشورها برای داشتن مترو هزینه هایی بسیار هنگفت می پردازند لذا با این تفاسیر می توان گفت مترو در زندگی شهری امروز و سفرهای درون شهری یکی از ارکان مهم است پس برای همین در طراحی ایستگاه های مترو، طراحان و مهندسین طراح سعی بر این دارند تا به گونه ای زیبا و هنرمندانه این نمادهای زندگی شهری را طراحی و ایجاد نمایند. در این مطلب ۸ ایستگاه مترو در سطح جهان که زیبایی خاص و مبهوت کننده ای در معماری آن بکار رفته را می بینید که امیدوارم مفید بوده و لذت ببرید.
ایستگاه مترو T-Centralen استکهلم، سوئد:
-----------------------------------------------------------------
نکات حائز اهمیت در سازه های بتنی :منبع:elmofan.ir
2. عملیات جوشکاری میلگردها در محیطی با دمای زیر -18 درجه سلسیوس مجاز نیست.
3. بعد از پایان پذیرفتن جوشکاری بایستی اجازه داد تا میلگردها به طور طبیعی تا دمای محیط سرد شود،شتاب دادن به فرآیند سرد شدن مجاز نیست.
4. کاربرد همزمان چند نوع فولاد با مقاومت های مشخصه متفاوت در یک المان بتنی مجاز نیست مگر اینکه در نقشه های اجرائی،مهندس محاسب قید کرده باشد.
5. براب مهار میلگردهای فشاری نبایستی از قلاب و خم استفاده نمود.
6. برای میلگردهای با سطح صاف(بدون آج) استفاده از مهارهای مستقیم مجاز نیست.
7. خم کردن میلگردها انتظار باید قبل از قالب بندی انجام گیرد.
8. میلگردهای ساده با قطر بیش از 12 میلیمتر را نباید بعنوان خاموت بکار برد.
9. قطر خاموت ها نباید از 6 میلی متر کمتر باشد.
10. مناسب ترین محل قطع و وصله میلگردهای طولی ستون بتنی،در نصف ارتفاع آن است.
11. محل مناسب برای وصله کردن میلگردهای طولی تیرهای بتنی،بیرون از گره تیر با ستون و در محدوده یک چهارم تا یک سوم از طول دهانه از تکیه گاه است.
- کربنات سدیم » گیرش سیمان را تسریع می کند،با حداکثر غلظت 0.1%
- بی کربنات سدیم » گیرش سیمان را تسریع یا کند می کند با حداکثر غلظت 0.4% تا 0.1%
- کلرورها » تسریع در زنگ زدگی آرماتور و کابل های پیش تنیدگی.بیش از 0.06% در بتن پیش تنیده و 0.1% در بتن آرمه خطرناک است.
- سولفاتها » اثر نامطلوب روی بتن.به ازای هر 1% سولفات در آب،10% کاهش مقاومت بوجود می آید.
- فسفاتها،آرسنات ها و براتها » افزایش زمان گیرش.حداکثر غلظت 0.05%
- نمک های مس،روی،سرب،منگنز،قلع » افزایش زمان گیرش.حداکثر غلظت 0.05%
- آبهای اسیدی » در صورت وجود اسید کلریدریک و اسید سولفوریک و سایر اسیدهای غیرآلی،حداکثر تا 0.1% بلامانع است و آبهای با 4.5<PH<8.5 مجاز نیست.
- آبهای قلیایی » در صورت وجود بیش از 0.5% هیدروکسید سدیم و 1.2% هیدروکسید پتاسیم ( نسبت به وزن سیمان ) باشد،مقاومت بتن تقلیل می یابد.
- آبهای گل آلود » قبل از مصرف از حوضچه های ته نشینی عبور داده و یا به روش دیگر تصفیه کرد.
- آب دریا » با حداکثر 3.5% نمک محلول برای ساخت بتن ( بدون آرماتور ) بلامانع است.
- مقاومت بتن ساخته شده با آب دریا بین 10% تا 20% کاهش می یابد.
- بهترین منابع سنگدانه ها،در محل رودخانه ها می باشد که بسیار ساده و ارزان استخراج می گردند.
- دانه های درشت رودخانه ای عموما گرد و دارای دانه بندی مناسب ولی مقاومت بتن ها کمتر می باشند.
- مصرف سنگدانه های طبیعی (گرد گوشه با سطح صاف) در بتن،کارآئی بهتری می دهد.
- سنگدانه های شکسته که تیزگوشه می باشند کارآئی کمتر ولی مقاومت خمشی و فشاری بیشتری دارند.
- بهترین سنگدانه برای تهیه بتن،سنگدانه های سیلیسی هستند.سختی آنها بین 6 تا 7 (از 10 که مربوط به الماس است.) می باشد.ولی برای بتن های معمولی بیشتر از سنگدانه های آهکی استفاده می شود که سختی آنها بین 3 تا 4 است.
- مقدار آب همراه شن به لحاظ کم بودن آن قابل صرفنظر است ولی آب همراه با ماسه که گاهی به 50 تا 60 لیتر بر مترمکعب ماسه می رسد و قابل ملاحظه است و بایستی در زمان بتن ریزی مورد توجه قرار بگیرد.
- سنگدانه های مصنوعی که از گرد حاصل از سوزانیدن زباله ها و یا سرباره کوره های ذوب آهن و غیره بدست می آید و حاوی مقادیری فلزات و دیگر مواد سخت می باشند می توان برای ساخت بتن های غیرباربر استفاده نمود.امروزه بیش از 40 درصد بتن های مصرفی در کارگاه باربر نیستند و با استفاده از این روش می توان کمک شایانی به حفظ محیط زیست نمود.
ارسال شده در تاریخ 19 بهمن 1389
-----------------------------------------------------------------
مشخصات فنی برج میلاد:
فناوری ساخت
برجهای بلند در دنیا عمر زیادی ندارد برجهای بلند از این جهت اهمیت زیادی دارند كه برای چندین منظور مورد استفاده قرار می گیرند ، از طرفی برای انجام یك طرح بزرگ چند منظوره طبعاً باید توان فنی و مهندسی در زمینه های مختلف در كشور موجود باشد . همچنین باید شرایطی فراهم كرد كه همه بتوانند در كنار هم و با برنامه ریزی كار كنند . وقتی كشوری فناوری موشكی دارد یعنی كه مهندسی های مكانیك ، هواو فضا ، شیمی ، متالوژی ، كامپیوتر وبرق ومخابرات پیشرفته ای دارد و مهمتر اینكه میتوانداین فناوری هارا در كنار هم قراردهد و محصول نهایی تولید كند .
برج هم چنین چیزی است . برای ساختن یك برج ، باید توان مهندسی عمران و سازه ، مهندسی معماری ، مهندسی مكانیك ، برق ، مخابرات و همچنین قدرت تولید و كنترل ساخت قطعات ، تاسیسات و …وجود داشته باشد و البته شرایطی كه این فناوری ها بتواند كنار هم كاركنند .
ایده ساختن یك برج مخابراتی ـ تلویزیونی در تهران حدود 8 سال پیش مطرح شد .
سپس مطالعات دقیق برای برسی امكان و چگونگی ساخت آن انجام شد تاینكه طرح در سال 75 رسماً شروع به كار كرد طرح به طور كلی تشكیل شده است از برج و ساختمان راس آن ، مركز جشنواره ها و همایش های بین الملل، مجموعه تجارت جهانی ، هتل پنج شتاره و پارك ای تی .در ادامه مقاله به تحلیل و برسی هریك از قسمتهای ذكرشده طرح پرداخته خواهد شد :
برج و ساختمان راس آن :
این برج چند منظوره با هدف ساختن سازه ای به
یاد ماندنی و به عنوان نمادی برای شهرتهران و به منظور رفع نیازهای مخابراتی و
تلویزیونی تهران ساخته شده است .
برج میلاد تشكیل شده از ستون اصلی سازه و راس .
ستون اصلی یك سازه بتونی با مقطع هشت ظلعی است كه حدود 80 هزار تن وزن دارد و ارتفاع آن به 315 متر میرسد این بدنه كه اصطلاحاً شفت نامیده می شود به جدید ترین روش ساخت یعنی قالب لغزان ساخته شده است . عملیات ساخت بدنه دی ماه 77 شروع شد و دی ماه چهار سال بعد به پایان رسید . سازه راس برج میلاد مرتفع ترین ساختمان 12 طبقه دنیاست . با اینكه فقط سه برج بلند تر از برج میلاد در دنیا وجود دارد ،در هیچ كدام چنین عمارتی در ارتفاع تعبیه نشده است . ساخت یك سازه به بلندی 68 متر با اجزای لوله ای شكل از نظر سازه یك كار پیچیده و دشواراست حالا به آن اضافه كنید كه این سازه عظیم باید در ارتفاع 300 متری از سطح زمین نصب شود، یعنی جایی كه سرعت باد سرسام آور است و البته باید كاملاًایمن باشد آ نقدر كه مردم بتوانند به راحتی از امكانات آن استفاده كنند.
دقت كار فنی در ساختمان برج به قدری است كه همه قطعات برای خودشان شناسنامه ای دارند كه تمامی مشخصات قطعه شامل اینكه ماده اولیه قطعه چه بوده ، از كجا تهیه شده ، قطعه كجا تولید شده و چه كسی مسؤل كنترل و بازرسی آن بوده است . برای كارهایی مثل جوش دادن قطعات هم این فرایند طراحی شده است ، به طوری كه معلوم است یك جوش كی انجام شده چه كسی جوشكار آن بوده و چه كسانی كنترل و تایید كر ده اند .
برج مخابراتی ـ تلویزیونی میلاد
همچنین نماد اقتدار و عزم ملی ملت مسلمان ایران و جمهوری اسلامی ایران خواهد بود تاسیس موزه انقلاب اسلامی نیز عاملی است كه میتواند برای اشاعه فرهنگ ملی تأثیر به سزایی داشته باشد وجود این بخش در كنار سایر اجزا مجموعه قداست و ویـژگی جهت دهندهای داشته باشد . هدف اصلی مركز ارتباطات بین المللی تهران ، فراهم سازی تسهیلات به منظور توسعه و ساماندهی ارتباطات و همكاری های بین المللی در جهت شكوفایی اقتصاد كشور و آزاد سازی اقتصاد كشور از صادرات تك محصولی است . مجموعه مركز تجارت بین المللی ، مركز جشنواره ها و همایشها و هتل به عنوان یك مجموعه كامل در كنار برج مخابراتی تهران از مزیت نسبی به وجود آمده ، بهره خواهند داشت. هر چند هر یك از فعالیتهای مركز میتوانند اهداف مستقلی را تعقیب كنند اما در مجموع این اهداف از سویی در راستای هدف اصلی و برای تحقق آن به كار گرفته میشوند به همین لحاظ ابتداء اهداف اصلی هر یك از فعالیتها مورد بررسی قرار گرفته و سپس سایر اهداف آن مورد توجه قرار میگیرد . كاركردهای عمده این برج به شرح زیر است.
• ایجاد و گسترش شبكه دسترسی بدون سیم به
اطلاعات Wireless Access Network
• زیرساخت مناسب برای سیستم های جدید تلویزیونیدیجیتال MVDS , DVB)
•
بهینه سازی پوشش رادیو
تلویزیونی FM,UHF,VHF)
• گسترشو بهینه سازی
پوشش شبكه های بی سیم و پی جو .
• ایجاد جاذبه گردشگری و بهره مندیاز فضاهای گردشگری، تجاری و فرهنگی (رستوران گردان، سكوی دید ، گالری هنری ، گنبدآسمان ، موزه انقلاب اسلامی)
برج میلاد با ارتفاع كل 435 متر چهارمین برج بلندمخابراتی - تلویزیونی دنیا
است كه شامل ساختمان سرسرا (لابی) در پای برج با زیربنای 16000 مترمربع ، شافت بتنی به ارتفاع 315 متر ، سازه راس 12 طبقه با زیربنای بیش از 12000
مترمربع ـ كه یكی از بزرگ ترین سازه راس برج های مخابراتی ـ تلویزیونی دنیااست ـ و یك دكل فلزی 120 متری است . در سه طرف بدنه برج 6 آسانسور شیشه ای ، هر یكبا ظرفیت 25 نفر قرار خواهند گرفت كه با سرعت متوسط 7 متر بر ثانیه ، بازدیدكنندگان را به بالای برج منتقل خواهد
كرد.
هتل پنج ستارة مركز چند منظوره ارتباطات بین المللی تهران برای پذیرایی
بازرگانان و سیاحت كنندگان داخلی و خارجی از اهمیت خاصی برخوردار است .
ساخت چنین بنایی با دارا بودن زمینههای معماری كم نظیر ایران و بهره مندی از فن آوری موجود میتواند ضمن نشان دادن توان فنی، صنعتی معماری متخصصان داخلی گویای پیشرفت ملی در عرصه رفاهی نیز باشد . با توجه به كمبود هتل مجهز پنج ستاره در تهران كه در حال حاضر تعداد آنها فقط 4 عدد است افزایش چنین امكاناتی یك نیاز مبرم میباشد همچنین كشور برای برگزاری كنفرانسهای ملی و بین المللی به هتلهای مجهز نیاز دارد امروزه هتلها فقط جایگاهی برای استراحت نیست و دارای كاربردهای فراوان دیگر است. هتلها علاوه بر اطاق استراحت، رستوران، سالنها و فضاهای ورزشی و تفریحی یكی از بزرگترین مراكز خرید شهر نیز محسوب میشوند تا ضمن جلب گردشگران و افزایش تقاضای خرید از فروشگاههای هتل ، تقاضای اقامت را نیز افزایش دهد .
هتل چند منظوره مركز ارتباطات تهران
دارای 18 طبقه ، 500 اتاق و 16 سوئیت است . علاوه بر آن تعدادی سالن جهت برگزاری همایشها و كنفرانسهای محدود، كافه و رستوان و مراكز تفریحی و ورزشی در آن در نظر گرفته شده است برای برخی از صرفه جوئیهای اجتماعی تعیین بهاء بسیار دشوار است. به طور مثال نزدیكی مركز همایشها با هتل باعث صرفه جویی در وقت و زمان برگزاركنندگان اجلاسهای بین المللی میشود . همچنین ضریب امنیتی هیاتهای شركت كننده افزایش و هزینة اسكورت و محافظت از این هیاتها كاهش مییابد . ترافیك شهری با توجه به محدود بودن رفت و آمدها كاهش یافته به تبع آن آلودگی هوا و صدا به میزان قابل توجهی تقلیل داده میشود . میزان تصادفات و خسارت مالی ناشی از رفت و آمد به حداقل میرسد. محیط اطراف هتل مركز
همایش رونق و در عوض از امكانات عمومی میتوان برای احداث بزرگراهها و سایر
فعالیتهای اجتماعی بهره جویی كرد
مكان مجموعه یادمان با ویژگی خاص و منحصر به فرد ، پس از بررسی و مطالعه 17 نقطه مختلف شهر تهران، در تپههای كوی نصر برگزیده شد . محل این مجموعه موقعیتی بسیار استثنایی از حیث ارتفاع ، موقعیت و راه های دسترسی دارد . این مجموعه از چهار طرف به چهار بزرگراه اصلی تهران یعنی بزرگراه های رسالت ، شیخ فضل الله نوری ، شهید همت و بزرگراه شهید چمران متصل است . همچنین پیش بینی یك خط اختصاصی از یكی از ایستگاههای مترو و تدارك امكانات حمل ونقل هوایی برای ارتباط سریع با فرودگاه پیش بینی شده است . در ادامه به معرفی تك
تك اجزای این مجموعه و بررسی نقش هركدام میپردازیم و زیرساختهای پیش بینی شده برای این مجموعه را اجمالاً بررسی میكنیم .
مركز جشنوار ه ها و همایشهای بین المللی:
ارتباطات رودررو با وجود پیشرفت گسترده وسایل ارتباطی هنوز نیز از مهمترین و موثرترین شیوه های ارتباطات تجاری، علمی و فرهنگی است. نقش فناوریهای جدید اثربخشتر كردن ارتباطات رودررو و كاهش ارتباطات غیر ضروری است نه حذف آن . به همین دلیل یك مجموعه جامع برای ایجاد ارتباطات تجاری و فرهنگی بایستی توجه ارتباطات زنده و گسترده رودررو را نیز مورد توجه قرار دهد . به این منظور و برای ایجاد فضائی برای تبادل آرا و افكار ، مركز جشنواره ها و همایشهای بین المللی تهران به عنوان یكی از اركان مركز ارتباطات بین المللی تهران (مجموعه یادمان) به منظور برگزاری همایشهای ملی و بین المللی و در راستای هدف اصلی آن و برای رفع نیازهای كلان شهر تهران ـ كه سالهاست از كمبود یك محل مناسب برای همایشهای بزرگ و در سطح بین المللی رنج می برد ـ ، ساخته خواهد شد. در حال حاضر در
شهر تهران، ساختمان های مناسبی نظیر ساختمان اجلاس سران و سالن همایش های بین المللی صدا و سیما به منظور برگزاری اجلاس های رسمی و بین المللی به ویژه با كاركرد سیاسی ـ اجتماعی در كشور طـراحی و ساخته شده است كه پاسخگـوی نیازهای سطوح مختلف نیز میباشد . لیكن با توجه به نیاز روز افزون به فضاهای فرهنگی برای برگزاری جشنوارههای موسیقی ، فیلم ، نمایشگاههای هنری و كنفرانس ها و همایش های علمی ، فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی ، امكانات موجود از نظر كارایی تكافوی نیاز را ننموده و از این بابت در كلان شهر تهران نارسائی های متعددی مشهود است .
این مركز ، یك ساختمان مربع شكل به ابعاد حدود 80 متر و ارتفاع
42 متر می باشد و دارای زیربنای حدود 50000 متر مربع در 8 طبقه است . سالن اصـلی ویژه میهمانان مركز همایش ها و جشنواره ها با ظرفیت 1500 نفر یكی از بزرگ ترین سالن های موجود است . علاوه بر سالن اصلی این مركز 8 سالن فرعی با ظرفیت 60 تا 200 نفر طراحی شده است . همچنین برای برگزاری
همایشهای بزرگ می توان از سالنهای كنفرانس هتل ، مركز تجارت بین المللی و مركز فن آوری اطلاعات و ارتباطات نیز استفاده كرد .
وجود دارد ، ضمن آنكه كیفیت فنی و اكوستیك هیچ یك از سالن های شهر تهران در اندازه های بین المللی نیست و فضای مناسبی برای برپایی چنین مراسمی وجود ندارد.
ارتباطات و اطلاعات عنصر اصلی توفیق درفعالیت های تجـاری دنیای امروز است . به منظور توجه مؤثر به این مـهم و با هـدف دسـتیابی به مركزی برای برقراری ارتباطات بین المللی در همة اشكال آن ، مـركز ارتباطات بین المللی تهران (مجموعه یادمان) طراحی شد. تركیب اجزای مختلف این مجموعه به گونه ای است كه تمامی امكانات مورد نیاز برای ایجاد ارتباطات مهم تجاری، علمی و فرهنگی را ممكن می سازد. بازار رو به رشد فن آوری اطلاعات و ارتباطات و نقش غیر قابل انكار آن در
ایجاد تغییرات اساسی در نحوه كسب و كار بشر به وسیله تسریع فعالیتها و ایجاد ارزش افزوده برای آنها ، باعث شده است تا كشورهایی كه برای خود در اینده دنیا به دنبال جایگاهی شایسته هستند توجه به این امر و حضور در بازار گسترده تجارت الكترونیك و تجارتهای مرتبط با فنآوری اطلاعات و ارتباطات و صنایع مربوطه را مدنظر قرار دهند. نگرش كشورهایی چون دوبی، مالزی، سنگاپور و هند و همچنین اختصاص قسمت اعظم بودجه های توسعه ای كشورهای صنعتی به صنایع مرتبط با فنآوری ارتباطات و اطلاعات ، شاهدی بر این مدعاست . در همین جهت مجموعه مركز تجارت بین المللی و مركز فن آوری اطلاعات و ارتباطات (پارك فناوری اطلاعات) بهمنظور گسترش ، تسهیل و تشویق امر تجارت ، به
ویژه تجارت الكترونیك و ایجاد فضایی برای ارتباطات و گسترش دانش فنآوری اطلاعات و ازتباطات ایجاد خواهد شد . اهم اهداف این مجموعه به قرار زیر است: ارتقا و بهبود
موجودی تكنولوژیكی صنایع كشور ، به منظور بسط و توسعه قدرت رقابت آنها در بازارهای داخلی و به ویژه بین المللی با تأمین مكانی برای رشد صنایع كوچك و متوسط متكی بر فن آوریهایپیشرفته كاهش زمان مورد نیاز در فرایند تجاری كردن دستاوردهای پژوهشی ، به ویژه برای شركت ها و صنایع نوپا با ایجاد ارتباط بین صنایع ، موسسات دولتی , دانشگاه ها و مراكز تحقیقاتی آسان سازی همكاری و تشریك مساعی بخش های دولتی و خصوصی با محوریت یك نهاد عمومی همچون شهرداری . جذب بخش خصوصی داخلی و شركت های فن آوری
اطلاعات ایرانی واقع در خارج از كشور به منظور صادرات خدمات فن آوری اطلاعات و در اختیارگرفتن آخرین دست آوردهای این صنعت تأكید بر فعالیت مشترك (خارجی ـ ایرانی) به منظور تسهیل فرایند انتقال تكنولوژی به صنایع كشور تأسیس مركزی برای تحقیقات و ایجاد فرصت های شغلی برای متخصصین عالی فن آوری اطلاعات و پیشگیری از فرار مغزه ایجاد هم افزایی Synergy از طریق برقراری ارتباط بین شركتهای مستقر در پارك و ظرفیت سازی به منظور تجاری ساختن فعالیت های داخلی تحقیقاتی برای ارائه در بازارهای جهانی زمینههای مختلف استفاده از فنآوری اطلاعات و ارتباطات می توانند در این مجموعه مورد توجه قرار گیرند
مطالعات میكروژئودزی و رفتارسنجی ژئوتكنیك برج میلاد:
بدنه برج ، آغاز و سیستم مربوط به آن طراحی شد و هدف آن ، بررسی حركتهایاحتمالی افقی و ارتفاعی محوطه پیرامون برج و بدنه بتنی آن میباشد.
سیستم طراحی شده شامل شبكه سه بعدی خارج برج (9پیلار میكروژئودزی كه در محوطه اطراف برج مستقر شده) است. شبكه سه بعدی روی بدنه برج (20 نقطه نشانه در 5 تراز مختلف ارتفاعی برج) و شبكه ترازیابی (8 نقطه در محوطه اطراف و 7 نقطه پای بدنه برج) است. این نقاط به عنوان نقاط مبنا هستند و در مقاطع مختلف زمانی و براساس پیشرفت عملیات اجرایی برج ، مختصات آنها قرائت و با مراحل قبل مقایسه میشود. به این ترتیب ،كلیه حركتهای افقی و ارتفاعی محوطه و بدنه برج به دست میاید. این حركتها با مقادیر تئوری مقایسه میشوند و سپس تصمیمات لازم فنی و اجرایی گرفته میشود. لازم به ذكر است دستگاههایی كه در این مشاهدات مورد استفاده قرار میگیرد دارای دقت و حساسیت بسیار زیادی میباشد ، ضمن آن كه هر مشاهده چندین بار صورت میگیرد تا خطاها به حداقل برسد.
تاكنون چهار مرحله مشاهدات میكروژئودزی انجام شده و گزارشهای مربوط
ارسال گردیده است. زمان این مراحل خردادماه 78 ، مهرماه 78 ، اسفندماه 80 و
اردیبهشت ماه 82 بوده است. مقدار جابجایی های مسطحاتی و ارتفاعی بر اساس آخرین مشاهدات به شرح ذیل می باشد :
شبكهی سه بعدی خارج برج حداكثر جابجایی
مسطحاتی پیلارهای 9 گانه نسبت به اولین مرحله مشاهدات خرداد ماه 78 حدود 4میلی متر و نسبت به مرحله قبلی مشاهدات ( اسفند 80 ) حدود 2 میلی متر است . ضمن آن كه هیچ كدام از پیلارها حركت ارتفاعی نداشته اند .
شبكهی سه بعدی روی بدنهی برج
تراز 2/49 متر :
نقاط نشانه در این تراز برج حركت مسطحاتی معادل حداكثر 7/4
میلی متر نسبت به مهر ماه 78 و 6/1 میلی متــر نسبت بــه اسفند ماه 80 داشته اند .
مقــدار جابجایی عمودی ( نشست ) ایــن نقاط حدود 25 میلی متر نسبت به مهر ماه 78 سه
میلی متر نسبت به اسفند ماه 80 می باشد .
تراز 2/145 متر:
نقاط این تراز حركت مسطحاتی معادل حداكثر 25 میلی متر نسبت به مهر ماه 78 و 6 میلی مترنسبت به اسفند ماه 80 داشته اند و مقدار نشست این نقاط نیز حدود 51 میلی متر نسبت به مهر ماه 78 و 3 میلی متر نسبت به اسفند ماه 80 می باشد .
لازم به ذكر است حركت های مسطحاتی در این ترازها مطابق پیش بینی ها است . در تراز 2/145 هم قاعدتاً باید حركت های مسطحاتی بیش از ترازهای پائین تر باشد. علت آن هم می تواند مواردی از قبیل كاهش قطر بدنه اصلی ، خطای بیشتر قرائت ، تأثیر باد ، تابش یك طرفه آفتاب به بدنه برج و تغییرات حرارتی باشد . این موارد در ارتفاع های بالاتر تأثیر بیشتری دارد. در مورد نشست ها نیز با توجه به تغییر شكل الاستیك بدنه بتنی برج و تغییر شكل های ناشی از خزش بتن و همیــن طور نشست پی بــرج این مقادیر مطابق روابط تئــوری و قابل پیش بینی می باشد .
شبكهی ترازیابی نقاط محوطه اطراف برج نسبت به مشاهدات
تیرماه 78 تغییرات ارتفاعی را نشان نمی دهد و نسبت به اسفند ماه 80 نیز تورمی
حداكثر معادل 2 میلی متر را نمایان می سازد كه به نظر می رسد عمده آن در حد خطاهای موجود باشد . نقاط پای بدنه برج نیز نسبت به تیر ماه 78 نشستی معادل 9 میلیمتر داشته و نسبت به اسفند ماه 80 تغییری نداشته است . جابجایی این نقاط تقریباً معادل نشست پی برج می باشد كه كمتر از مقدار پیش بینی شده نشست پی برج می باشد .
نتیجه : خوشبختانه تغییراتی كه در مجموعه برج و محوطه اطراف آن مشاهد شده در حد تغییرات قابل پیش بینی بوده و هیچ حركت نامتعادل و نگران كننده ای موجود
نیست.
منبع: http://www.ghasem1363.blogfa.com/
ارسال شده در تاریخ 19 بهمن 1389
--------------------------------------------------------
ليكا چيست ؟ليكا (LECA) مخفف عبارت Light Expanded Clay Aggregate به معني گلولههاي رسي منبست شده ميباشد، اما عامه مردم به آن پوكه صنعتي يا به اشتباه پوكه معدني ميگويند.
یکی از روش های تهیه دانه های سبک ليكا استفاده از کوره گردان است .وقتی برخی از انواع رس با دانه هایی به ریزی صفر تا دو میکرون در دمای بالاتر از 1000 درجه سانتیگراد در این کوره ها حرارت میبینند، گازهای ایجاد شده در داخل آنها منبسط می شوند و هزاران سلول هوای ریز تشکیل می دهند با سرد شدن مواد، این سلول ها باقی می مانند و سطح آن ها سخت می شود .
مهمترین ویژگی های لیکا عبارتند از :
وزن کم ،عایق حرارت ،عایق صوت ، باز دارنده نفوذ رطوبت، مقامت در برابر یخ زدگی ،تراکم ناپذیری تحت فشار ثابت و دائمی ،فساد ناپذیری ،مقاومت در برابر آتش و PH نزدیک به نرمال .
وزن کم این دانه ها و در نتیجه هزینه حمل پایین آن باعث شده است تا از لیکا در پر کردن فضاهای خالی استفاده شود .در کاربرد های خاص نظیر زیرسازی ساختمان و تسطیح و شیب بندی بام ،خواص عایق حرارتی و دوام لیکا مشخصات فنی مناسبی برای آن فراهم می کند .
همچنین جذب آب مناسب ،تخلخل و دوام و PH نزدیک به نرمال، لیکا آن را برای كشت هيدروپونيك بسيارمناسب ساخته است. تصاویر زیر را ببنید:
-----------------------------------------------------------------
چقدر در مورد معمار برج آزادي مي دانيد ؟
همیشه آنهایى که توانسته اند در یک محدوده زمانى و مکانى مشخص، جریان ساز و تاثیرگذار باشند قبل از آن یک دوره سکوت و خلوت را هم تجربه کرده اند، سکوت و خلوتى که بعضاً با گمنامى و ناشناس بودن همراه بوده است. اما وضعیت حسین امانت
کمى فرق مى کند. او معمارى است که توانست خیلى زود، قبل از آن که چنین سکوت و خلوتى را تجربه کند، به شهرت برسد. در باور هیچ کس نمى گنجید که حسین امانت بیست و چند ساله، به فاصله چند ماه بعد از آن که تحصیلات خود را در رشته معمارى دانشگاه تهران به پایان برد بتواند طراحى و ساخت بنایى را عهده دار شود که بعدها، همین بنا، به «دروازه ورود به ایران» لقب بگیرد و نماد مدرنیسم در ایران شود.
شاید واقعاً خیلى از ماها
حسین امانت به واسطه برخى طرح هایش در صف مقدم معماران آوانگارد ایران قرار گرفته است، در حالى که در تعدادى دیگر از طرح هایش از آوانگاردگرایى فاصله گرفته و در نقطه مقابل آن حرکت کرده است. گفته شد که او شهرت و آوازه خود را بابت طراحى بناى یادبود آزادى (شهیاد) در تهران به دست آورد. او که متولد سال ۱۳۲۱ شمسى (۱۹۴۲ م) است، بعد از فراغت از تحصیل در رشته معمارى دانشگاه تهران، در مسابقه اى که جهت طراحى بناى یادبود آزادى برگزار شده بود شرکت کرد و طرح خود را ارائه داد. مسابقه مزبور در سطح ملى برگزار شده بود و امانت در آن مسابقه برنده شد. این پروژه اولین پروژه معمارى امانت بود که نهایتاً در سال ۱۳۵۰ شمسى (۱۹۷۱م) رسماً افتتاح شد. بناى مزبور در واقع از چهارستون عظیم تشکیل شده که در بالا به هم متصل مى شوند و چهار طاق را تشکیل مى دهند. در قسمت پایه آن یک تالار وجود دارد و دو تالار دیگر هم در طبقات بالاتر هست. طاق هاى این بنا به سبک معمارى دوره اسلامى ساخته شده اند. موفقیت این پروژه به او این فرصت را داد تا بناهاى مدرن دیگرى را هم در ایران طراحى و اجرا کند که از جمله آنها مى توان به پروژه دانشگاه صنعتى شریف، ساختمان سازمان میراث فرهنگى، ساختمان دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، ساختمان موزه پاسارگاد (شیراز) و ساختمان دبیرستان البرز اشاره کرد.
امانت وجهه بین المللى خود را اول بار بابت طراحى و اجراى ساختمان سفارت ایران در بیجنیگ چین (۱۹۸۷ م) به دست آورد. این بنا در حال حاضر یکى از متفاوت ترین و در عین حال زیباترین سفارتخانه هاى کشور چین است. او در این ساختمان توانست سنت معمارى ایرانى را به شکل قابل قبولى پیاده و اجرا کند. امانت در این پروژه خود یک حیاط بیرونى براى مراجعه کنندگان و یک حیاط اندرونى براى اقامت اختصاصى سفیر و نیز یک حوض و یک دفترخانه طراحى کرده است. طراحى کتابخانه مرکزى دانشگاه چوآن از دیگر پروژه هاى امانت در کشور چین است. این بنا به شکل یک عمارت کلاه فرنگى شیشه اى طراحى شده که مجاور دریاچه اى قرار دارد و فرم هاى ارگانیک در آن پیاده و اجرا شده اند. استفاده از سنگ سرامیک و به کار بردن شیشه هاى مشجر از مشخصه هاى این بنا است. امانت پابه پاى طراحى و اجراى این پروژه ها، در صف مقدم معماران آوانگارد ایران قرار گرفت. امانت در سال ۱۹۷۲ به فاصله یک سال بعد از افتتاح پروژه بناى یادبود آزادى (شهیاد) در تهران، با عهده دار شدن طراحى مرکز قضایى حیفا و کمى بعد با عهده دار شدن طراحى مجموعه اى از ساختمان ها در مونت کارمل اسرائیل، از سبک آوانگارد خود فاصله گرفت.
این ساختمان ها به سبک معمارى کلاسیک یونان بودند که مشخصه عمده آنها، هماهنگى و هارمونى شان با ساختمان ها و باغ هاى اطراف بود. این ساختمان ها مى بایست ۵۰۰ سال مقاوم باقى بمانند، کارکردى باشند و بتوانند با تکنولوژى آینده همراه باشند. امانت در این بناها، روح معمارى کلاسیک غربى را گرفت و با در هم آمیختن آن با اصول معمارى شرقى، پیچیدگى منحصر به فرد و یگانه اى پدید آورد.
او خود درباره بناهایى که به سبک معمارى کلاسیک یونان طراحى کرده گفته است: «من دیدم چطور سبک کلاسیک مى تواند با باغ هاى اطراف این جا (منطقه حیفا) تناسب و هماهنگى داشته باشد. منطق من این است: ما در زندگى مدرن در شتاب و تحرک به سر مى بریم و زمانى براى دقت کردن به جزئیات یک ساختمان کلاسیک نداریم. اما سبک کلاسیک براى جامعه اى که در آسودگى و رفاه به سر مى برد، معنا مى دهد، جامعه اى که زمان کافى براى مراقبه و نیایش دارد. ساختمان هاى مدرن بعد از انقلاب صنعتى، رشد و گسترش پیدا کردند، دوره اى که زندگى مادى بر معنویت غلبه پیدا کرد اما من فکر مى کنم زیبایى فاکتور مهمى در طراحى است، چون زیبایى براى روح انسان خیلى سودمند و مفید است.»
به نظر مى رسد امانت در پروژه هایى که به سبک معمارى کلاسیک یونان طراحى کرده است بیش از آن که دغدغه پیاده کردن دیدگاه هاى معمارانه خود را داشته باشد، بار محیط طبیعى و شرایط جغرافیایى را بر دوش خود احساس مى کرده است. این ساختمان هاى یونانى مآبانه در نگاه اول شاید بیننده را به سمت این موضوع بکشانند که طراح و معمار آنها صرفاً یک نوع معمارى التقاطى ارائه داده است، در حالى که واقعیت امر چیز دیگرى است. اولاً او در ساختمان هاى یونانى مآبانه خود به اصول معمارى شرقى بى توجه نبوده است و لذا اگر چه این دسته از پروژه هاى او در نگاه اول سبک کلاسیک یونانى را به خاطر مى آورند، ولى جزئیات به کار رفته در آنها، حاکى از چیزى غیر از این است. در ثانى همان طور که خود وى صریحاً ابراز کرده، انتخاب سبک کلاسیک کاملاً آگاهانه و لازم بوده است.
به هر روى، امانت به غیر از سبک به کار رفته در ساختمان هاى کلاسیک یونانى خود، همواره اصول هندسه و معمارى سنتى ایران را در ساختمان هاى مدرن خود اجرا کرده است. پروژ ه ها و ساختمان هاى او در حال حاضر در سرتاسر جهان به چشم مى خورند. غیر از پروژه هایى که در بالا به آنها اشاره شد، او پروژه هاى دیگرى را هم طراحى کرده که تعدادى از مهمترین آنها عبارتند از: طراحى و ساخت عبادتگاهى در ساموآى غربى، طراحى چند کارخانه در دالیان چین و ساخت چندین مجتمع آپارتمانى در سانتامونیکاى کالیفرنیا و بلوک شهرى با دو برج مسکونى در سن دیه گوى کالیفرنیا. امانت در تمام این پروژه ها، مهارت ویژه اى در به کار بردن و ترکیب درون مایه هاى فرهنگ هاى مختلف از خود نشان داده است. او جوایز مهمى هم بابت طراحى هاى منحصر به فرد خود دریافت کرده و در عین حال در کنفرانس هاى آموزشى و فرهنگى متعددى پیرامون هنر و معمارى سخنرانى کرده است.
حسین امانت هم اینک در کانادا زندگى مى کند. او پایه گذار شرکت بین المللى آرک _ دیزاین در این کشور است، شرکتى که بیش از بیست سال است به فعالیت خود ادامه مى دهد. این معمار ایرانى در تلاش است تا بیش از پیش اصول معمارى ایرانى را در بناهاى مدرن خود پیاده و اجرا کند. شرکت مهندس حسین امانت، در پروژه هاى زیادى که تا به حال در ایالات متحده، اروپا، خاورمیانه و چین به اتمام رسانده ثابت کرده که به معمارى به عنوان یک هنر سرآمد و ناب و نه صرفاً یک فعالیت تجارى نگاه مى کند و از این رو توانسته پروژه هاى متنوعى را با رضایت کامل مشتریان طراحى و اجرا کند.
اماتاسف
ای کاش او برای اشغالگران اسراییل کاری انجام نمیداد
ای کاش او با گروهک منافق موصاد همکاری نمی کرد
ای کاش او می دانست چرا نامش حسین است
ای کاش بهایی نمی شد
ای کاش او ...
-----------------------------------------------------------------
سازه با اسکلت بتنی یا فولادی؟
هر روز هنگام عبور از خیابانهای شهر شاهد ساخت و سازهای روز افزونی هستیم، ساختمانهای مختلف از یک طبقه تا 60 طبقه که جلوی آنها انواع مصالح دیده میشود؛ سازههایی که گاه از بتن ساخته میشوند و گاه از فولاد. در مورد اینکه کدام نوع سازه بر دیگری برتری دارد، اختلاف نظر شدیدی بین سازندگان ساختمانها وجود دارد. معمولاً معیارهای ساخت، جوابهای متفاوتی برای ما به همراه دارند.
عمده عوامل مؤثر در این روند، هزینه، زمان و کیفیت ساخت هستند. هزینه ساخت و سود حاصل از این سرمایهگذاری با زمان اتمام طرح رابطه تنگاتنگی دارند. بدیهی است هر چه زمان طرح طولانیتر شود شاهد افزایش قیمت مصالح، قیمت تمام شده طرح، هزینههای متفرقه و بازگشت دیرتر سرمایه خواهیم بود که خوشایند هیچ سازندهای نیست.
سازههای بتن آرمه در مقابل سازههای فولادی معمولاً نیاز به هزینه کمتر و زمان بیشتری برای ساخت دارد؛ در حالیکه سازههای فولادی ابتدا نیاز به سرمایه زیادی برای خرید آهن آلات دارد ولی در عوض شاهد سرعت اجرای بالاتری خواهیم بود. بنابراین در ساختمانهای عادی کمتر از 6 طبقه در نهایت از این منظر تفاوت زیادی وجود ندارد.
در اسکلتهای فولادی حتماً باید تمام اسکلت آماده باشد تا بتوان سقف را اجراکرد. به عبارت دیگر اول باید تیر و ستونهایی وجود داشته باشد تا بتوان روی آن سطحی به نام سقف یا همان کف اجرا کرد. در حالیکه در سازههای بتن آرمه ابتدا ستونهای هر طبقه و سپس سقف همان طبقه که خود مشتمل بر تیرها و کف یکپارچهتری نسبت به سازههای فولادی است اجرا میشود.
مزیت این روش نسبت به روش اول آن است که میتوان طبقه مورد نظر را سریعتر برای اجرای دیگر مراحل از جمله تیغه چینی، اجرای تأسیسات مکانیکی و برقی و... در اختیار سایر پیمانکاران قرار داد که خود موجب تسریع در روند طرح خواهد بود.
ولی بهطور کلی زمان اجرای سازههای فولادی در مقیاسهای بزرگ تا حدودی کوتاهتر از سازههای بتن آرمه و هزینههای سازههای بتن آرمه کمتر از سازههای فولادی است که هر سازندهای با توجه به شرایط و معیارهای خود تصمیمگیرنده اصلی است.
حال با فرض وجود شرایطی کاملاً ایدهآل، یعنی عدم وجود محدودیت زمان و هزینهها، عامل سوم یعنی کیفیت سازه را بررسی میکنیم. کیفیت را میتوان از جنبههای متفاوتی مانند مقاومت در برابر بارهای ثقلی وارده و زلزله، مقاومت در برابر حرارت، ابعاد، دهانههای قابل پوشش، تعداد طبقات قابل طراحی، قابلیت ترمیم آسان و ... مورد نقد و بررسی قرار داد. با توجه به گستردگی و پیچیدگی مسئله، در اینجا فقط تصمیمگیری برای ساختمانهای عادی را مورد توجه قرار میدهیم.
اولین و مهمترین نکته قابل ذکر در این مورد مقاومت مصالح و ابعاد مصالح مصرفی است. معمولاً هر چه اعضای باربر ما ابعاد بزرگتر از نگاه عام و ممان اینرسی بالاتر از دید مهندسی داشته باشد، رفتار سازهای مناسبتر است و هر چه مصالح مصرفی که در عرف ساختمانسازی بتن یا فولاد هستند قابلیت تحمل نیروهای بیشتر را داشته باشند منجر به طراحی اعضای ظریفتری خواهند شد.
اگر هر دو عامل در کنار هم قرار گیرند منجر به رسیدن به سختی و صلبیت بالاتری خواهند شد که جزء اصلیترین آیتمهای طراحی یک مهندس محاسب به شمار میروند.
در طراحی سازهها، مقاومت بتن را 10 درصد مقاومت فولاد فرض میکنند بنابراین ابعاد ستونها و تیرهای بتنی، بهمراتب بیش از سازههای فولادی است. البته این ابعاد بزرگ اعضای بتنی، ممان اینرسی بسیار بالاتری نسبت به گزینه دیگر به ارمغان خواهند آورد که در نهایت سازه بتنی، سختی بالاتر و معمولاً رفتار سازهای مناسبتری دارد.
« سازههای بتنی سنگین هستند.» در پاسخ به این ایراد باید گفت: ابعاد بزرگ سازه تا جایی مورد پذیرش یک مهندس است که منجر به سنگینی بیش از حد سازه نشود و با توجه به آنکه بحث ما در مورد سازههای عادی کمتر از 6 طبقه است تفاوت وزن اسکلت نیز آنچنان نخواهد بود تا مهندس طراح را به سمت طراحی سازه فولادی بکشاند. این موضوع در بسیاری از سازههای عظیم نیز صادق است که برج 56 طبقه تهران نمونه بارزی از این دست است.
بحث زلزله که بحث داغ این روزهای تهران است میتواند جنبه دیگری از کیفیت مناسب یک سازه باشد. سازههای بتن آرمه عادی و به ویژه مجهز به دیوارهای بتنی بهعلت سختی بالا نسبت به سازههای فولادی در برابر زلزله، در بیشتر موارد مقاومت بسیار بالایی از خود نشان میدهند اما سازههای فولادی نیز میتوانند همین رفتار را از خود نشان دهند مشروط برآنکه طراحی مناسبی داشته باشند.
نکته قابل تامل اینجا است که این رفتار به چه قیمتی به دست خواهد آمد؟ اگر طراحی، یک طراحی بدون نقص باشد، هم سازه فولادی و هم سازه بتن آرمه در چند ثانیه وقوع زلزله، با حداقل خسارت ممکن جان سالم به در خواهند برد. اما کار به اینجا ختم نخواهد شد و پس از زلزلههای زیادی شاهد شکستگی لولههای گاز و وقوع آتش سوزیهای مهیب بودهایم که گاه از خود زلزله مخربتر هستند.
با توجه به اینکه اطفاء حریق بلافاصله بعد از وقوع حادثه ممکن نیست، ساختمان باید به گونهای طراحی شود که تا چند ساعت متوالی بتواند آتش را با حداقل خسارات وارده تحمل کند. در سازههای بتن آرمه مقاومت بالایی در برابر آتش سوزی وجود دارد، اما درسازههای فولادی درصورتیکه تمهیدات ایمنی لازم در آنها صورت نپذیرد در چند دقیقه ابتدایی حریق، شاهد تخریبهای بسیار سریع و غیرقابل جبران خواهیم بود که این مورد نیز مزیتی بسیار ارزشمند برای سازههای بتن آرمه به حساب میآید.
اما آنچه اکثر مهندسان را نسبت به سازههای بتن آرمه به شدت بدبین کرده، عدمقطعیتها، یکنواخت نبودن مقاومت بتن و کم اطلاعی بسیاری از سازندگان از نحوه عملآوری و به دست آوردن نتیجهای مطلوب از این ماده است.
قابلیت اشتباه در تهیه بالقوه این نوع ماده در مقابل فولاد توجیه دیگری است که از سوی عده زیادی در مخالفت با بتن ارائه میشود، چراکه ممکن است حین عمل آوری، مقاومت فشاری کمتر از حد مورد نیاز به دست آید.
این گروه معتقدند جبران یک اشتباه در سازههای بتن آرمه در مواردی منجر به تخریب اجباری سازه میشود در حالیکه فولاد در هر لحظه که سازنده اراده کند با هزینهای به نسبت پایین قابل ترمیم و تقویت است.
در پاسخ به این ایراد باید گفت این عدمقطعیتها در آیین نامهها با اعمال ضریب ایمنی بسیار بالایی پیشبینی شده تا جایی که در موارد زیادی شاهد مقاومتی چند برابر مقاومت مورد نیاز در ساخت این قبیل سازهها هستیم. از سوی دیگر این عدمقطعیت کیفیت بتن در شالوده و سقفهای سازه فولادی نیز وجود دارد و صرفاً متعلق به سازههای بتن آرمه نیست.
در نهایت باید بر این موضوع تاکید کرد که بهطور کلی هم سازههای فولادی و هم سازههای بتن آرمه درصورتی که در طراحی آنها سیستم مناسب و منطبق بر آییننامههای به روز، مورد استفاده قرار نگیرد و متخصصین متبحر آنها را اجرا و مهندسین با تجربه بر اجرای آنها نظارت مستمر نکنند، هیچ رجحانی از نظر کیفیت و قابلیت اطمینان بر دیگری ندارند.
فراموش نکنیم معیار چهارمی نیز در انتخاب وجود دارد؛ معیاری که 3 معیار هزینه، زمان و کیفیت را تحت سیطره خود قرار میدهد: فولاد بهعنوان یک سرمایه ملی مادهای است که ارزان به دست نمیآید و همانند نفت روزی تمام خواهد شد؛ مادهای که باید در صنایع ارزشمندتر و یا حداقل در سازههای خاص که نیاز به ظرافت خاصی دارند و پس از بررسیهای علمی برتری فولاد در آن محرز شده، مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد تا شاهد رشد اقتصادی در دیگر زمینهها باشیم.
بهنظر نویسنده استفاده از سازههای بتن آرمه با توجه به مصرف بهمراتب پایینتر از فولاد (بهصورت میلگرد) هم از نظر سازهای و هم از نظر اقتصادی و هم از جنبه ملی بهمراتب مناسبتر و بهینهتر از سازههای فولادی است.
به نقل از همشهری آنلاین
اين مطلب در تاريخ 9 بهمن 1389 ارسال شد
-----------------------------------------------------------------
طرح های ابتکاری و زیبا از فرش در دنياي مدرن:
ارسال شده توسط اسماعيل بهمنش- 26 دي 89
-----------------------------------------------------------------
سقف کاذب ترکيبي
اجراء چند نوع سقف کاذب درکنار همديگر ودر غالب يک طرح هندسي منظم و يا غير منظم به همراه شکست و اختلاف سطح مختلف را سقف کاذب ترکيبي گويند .
براي اجراء چنين سقفي ، طرحي مناسب با سازه هاي سقف کاذب الزامي است. يعني طراح بايد ازاندازه و زواياي زير سازي و خود سقف کاذب اطلاعات کافي داشته باشد.
اجراء اين گونه از سقف کاذب بسيار نماي زيباي را به وجود مي آورد و رنگ بندي ( بازي با رنگ ) در سطوح مختلف و شکسته ها بسيار چشمگير مي شود.
ديگر نکته اي که دراين سقف وجود دارد ، استفاده از نورپردازي و گونه هاي مختلف از چراغهاي توکار است، که جلوه خاصي به طرحهاي هندسي و رنگ آميزي سقف کاذب ترکيبي ميدهد.
معمولا" براي اجرا ء اين سقف زير سازي مناسبي را بوجود مي آورند ، که با آهنکشي ويا بدون آهنکشي است. که در هر صورت بايد محاسبه فني لازمه لحاظ گردد. بدين صورت که براي يک سوله با ارتفاع حداقل چهار متر ، آهنکشي با آويزهاي ميله گردي ( ترجيحا" ميله گرد آج دار) انجام مي گيرد ، وشکل و فرم طرح مورد نظربايد با پرفيل انجام گيرد و در نهايت به آويزها متصل شود.
در مورد زير سازي بدون آهنکشي ( که به ندرت اين مورد پيش ميآيد) ، هم با آويز گرفتن ( تسمه ويا سيم مفتول) از سقف اصلي و هم سازه هاي گالوانيزه که رول فرم شده است مي توان انجام داد.
نمونه هاي متفافتي از سقف کاذب ترکيبي در ايستگاه هاي مختلف مترو در تهران اجراء شده است ، که مجريان آن شرکتهاي مختلفي هستند . نمونه هاي ديگري هم در مکانهاي مختلف در تمامي کشور وجود دارد سقف نيز مي باشد)
معمولا" اين نوع سقف با قيمت بيشتري نسبت به سقفهاي ديگر قابل اجراء است . بنا به عواملي که ذکر خواهم کرد ، مثل سازه و زيرسازي بيشتري را طلب ميکند سازه هاي آهني و سازه مربوط به خود سقف مورد نظر در هنگام اجراء باعث اتلاف وقت بيشتري مي شود . که از نظر زما نبندي در اجراء با سقفهاي ديگر متفاوت است .
سقف کاذب ترکيبي را معمولا" در مساحتهاي بزرگ ( که مساحت مورد نظر يکجا باشد و پراکندگي نداشته باشد يعني ديوار و ديگر عوامل جدا کننده فضا وجود نداشته باشد ) اجرء ميشود چون زيباي بهتري را جلوه گرمي نمائيد . در مساحت کمتر که مجاور همان فضا ذکر شد ه است فابل اجراء است. در موارد ديگر معمولا" بدون آهنکشي پشت سقف ( البته در مساحتي کم ) انجام ميگردد، مثل سرويسها ، کارايي بيشتري دارد . در سقف کاذب ترکيبي بدون آهنکشي بايد از سازه هاي مربوط به همان سقف مورد نظر بيشتر استفاده کرد و تعداد آويزهم نيز بيشتر ، در اجراء سقف کاذب ترکيبي بدون آهنکشي از عوامل اتصالات موقت و نيمه موقت ، مثل انواع پيچ و پرچ و فنرهاي نگهدارنده و سيم مفتول گالوانيزه و .... استفاده فراوان ميکنيم . ( تا استحکام مورد نظر وقابل قبول را داشته باشيم )
درسقف کاذب ترکيبي بعد از اتمام و يا قبل از شروع پروفيل آهني را ضد زنگ ميزنيم که خوردگي سازه آهني را کمتر کنيم ، در موارد آب و هوايي رطوبتي از سند بلاست هم استفاده مي کنند و بعد رنگ انجام مي شود . معمولا" خود من بعد از اجراء زيرسازي آهني ، پرفيل را رنگ ميزنم چون اگر اينکاررا قبل انجام دهم در هنگام کار عمل جوشکاري به سختي عمل ميکند .
در بعضي موارد کاري ، در سقف کاذب ترکيبي پشت سقف بايد طوري کار شود که شخصي بتواند حرکت کند يعني براي بازديد و سرکشي از عوامل تاسيساتي و يا تعميرات آن در پشت سقف رفت و آمد کند .
در پشت سقف کاذب مسيرهاي باريک تعبيه مي شود که همان شخص مورد نظر بتواند حرکت کند حال بصورت دولا دولا ويا ايستاده ، اصطلاح اين مسير را گربه رو ميگويند .
سقف کاذب ترکيبي در اختلاف سطح اگر اجراء شود ، زيباي خاصي را دارد که با رنگي متفاوت و قرينه نسبت به ديگر سطوح ( همان مساحت اجرايي) جلوه خاصي را دارا مي شود .
اختلاف سطح در سقف کاذب ترکيبي ميتواند با زاويه هاي مختلف باشد ويا بصورت منحني ، که در هر صورت متناسب با زوايا و انحنا ء سازه هاي سقف کاذب است و خارج از آن نمي توان کار کرد ، مگر سازه اي با طرحي مورد نظر توليد کرد ( که اين مسئله هزينه اي جدا دارد ) .
در کل سقف کاذب ترکيبي بسيار زيبا است که مجريان آن در کشور ما آنرا به زيباي اجراء ميکنند . و ميتوان مدعي شد که در اين صنعت پيشرفتهاي شاياني انجام شده است .
ارسال شده توسط اسماعيل بهمنش- 30 آذر 89
-----------------------------------------------------------------باکتری پیری در ساختمانها کشف شد
چندین دهه است که دانشمندان به دنبال کشف راز علت پیر شدن ساختمانها بودهاند.
گرچه گذر زمان، شرایط مختلف آب و هوایی و آلودگی هوا از جمله علل پیرشدن ساختمانها هستند، اما به نظر میرسد باکتریها نیز از جمله فاکتورهای فرسایش بناها هستند تا آنجا که زیرمجموعهاي از علوم زیستی موسوم به «فرسایس زیستی» پا به حیات گذاشته است.به گزارش انبوه سازان ايران به نقل از مهر، تاثیرات فرسایشی که ناشی از فعالیت تودههای باکتریایی میشوند از جمله تاثیرگذارترین عوامل در پیرشدن ساختمانها به حساب میآید. از این رو و در سالهای اخیر گروههای مختلفی از محققان بر آن شدهاند تا علل اصلی در فرسایش ساختمانها را مشخص کنند. محققان اسپانیایی و از جمله لئونیل لایز از انستیتو منابع طبیعی و زیست شناسی خاک در سویل اسپانیا تلاشهای جالبتوجهی را در این خصوص آغاز کردهاند. وی و تیم همراهش در ماههای اخیر توانستهاند پنج زنجیره جدید از باکتریها را شناسایی کنند که در فرسوده ساختن ساختمانها نقش اصلی را ایفا میکنند.
طی دهه گذشته میلادی میکروب شناسان مختلفی از سراسر جهان به مطالعه دقیق اجتماعات میکروبی و فرسایش زیست محیطی نقاشیهای دیواری متعلق به دورانهای کهن و همچنین دیوارهای گچ اندود کلیساها پرداختهاند.
نتایج این بررسیها شناسایی خانواده خاصی از باکتریها موسوم به Rubrobacter بوده است که عمدتا در سازههای باستانی و به خصوص مقابر کشف شدهاند. دانشمندان بر این باورند که این باکتریها مسوول اصلی تغییر رنگ دیوارها و بناهای قدیمی هستند.
تا پیش از این تنها سه گونه از Rubrobacter شناسایی شده بودند و نکته جالب توجه این است که این گونهها در برابر دماهای بالای محیطی یعنی چیزی در حدود 45 تا 80درجه سلسیوس از خود مقاومت نشان میدهند. محققان اسپانیایی در ماههای اخیر سه نقطه مختلف را مورد بررسی قرار دادهاند که در آنها فرسایش زیستی دیوارها و کل بنا کاملا مشهود بوده است. تجزیه و تحلیلهای مولکولی و میکروبیولوژیکی به عمل آمده از این معابد به کشف پنج زنجیره جدید از Rubrobacter منتهی شده است. این زنجیرهها تاحدودی در شکل گیری حالت شکفتگی بر روی دیوارها و ساختمانهای قدیمی نقش دارند. در فرآیند شکفتگی، نمک به صورت رسوب بر روی ساختمانها ایجاد میشود که علت اصلی آن از بین رفتن آب در نتیجه تبخیر طولانی مدت است. این شکفتگیها موجب وارد آمدن خسارات جدی به ساختارهای منفذدار صخرهها و سنگها میشود و از این رو دور از انتظار نیست که آن را از جمله عوامل فرسایش تدریجی ساختمانهای قدیمی عنوان کنیم.
ارسال شده توسط اسماعيل بهمنش- 30 آذر 89
-----------------------------------------------------------------
تأثير فناوري نانو بر آسفالت
در سال 2005 ايده ساخت آسفالتي براي بزرگراهها که بتوانند خودشان را تعمير کنند براي بسياري دور از ذهن به نظر ميرسيد. بنابراين صنعت آسفالت-قير به يک تحول نياز دارد تا مردم بتوانند امکانات فناوري نانو را ديده و مزاياي آن را درک نمايند.
مقدمه
در سال 1870 يک شيميدان بلژيکي با نام دسمت(Desmedt) اولين سنگفرش آسفالت واقعي را، که مخلوطي از ماسه بود، در برابر تالار شهر در نيويورک ايجاد نمود. طراحي دسمدت در بزرگراهي در فرانسه در سال 1852 مورد الگوبرداري قرار گرفت. سپس دسمدت خيابان پنسيلوانيا در واشينگتن را آسفالت کرد که سطح اين پرژه 45149 متر مربع بود.يکي از نمايندگان محلي کنگره به دسمدت گفت: ”اين کار هرگز عموميت نخواهد يافت.“ با اين حال، بر اساس تقاضاي رو بهرشد بازار، پيشبيني ميشود پس از 137 سال (در سال 2007) بازار آسفالت- قير معدني به 107 ميليون تن برسد. در اين ميان آسفالت معلق بيشترين رشد را دارد. همچنين به عنوان نشانهاي از رشد اين محصولات در آينده، چندي است كه کار بر روي آسفالتي که در موقع خرابي خودش را تعمير کند، آغاز شده است. به کارگيري فناوري نانو در ساخت زيربناهاي مربوط به حمل ونقل، تقريباً معادل با تلاش بشر براي فرستادن انسان به ماه در سال 1960 است. در سال 2005 ايده ساخت آسفالتي براي بزرگراهها که بتوانند خودشان را تعمير کنند براي بسياري دور از ذهن به نظر ميرسيد
دکتر ليوينگستون، فيزيکدان برنامه تحقيقات زيربنايي پيشرفته در اداره کل بزرگراههاي فدرال (FHWA)، ميگويد: ”آسفالت و سيمان هر دو جزء نانومواد ميباشند. تاکنون ما نتوانستهايم بفهميم که در اين سطح چه اتفاقي ميافتد، اما اين اثرات بر عملکرد مواد تاثير ميگذارند.“
بنا بر گفته ليوينگستون، يک ماده پليمري ساختاري که ميتواند به طور خود به خودي ترکها را اصلاح نمايد، قبلاً توليد شده است. اين پيشرفت قابل ملاحظه با استفاده از يک عامل اصلاح کننده کپسوله شده و يک آغازکننده شيميايي کاتاليستي درون يک بستر اپوکسي ايجاد شده است.
يک ترک در حال ايجاد موجب گسستن ميکروکپسولهاي موجود شده، در نتيجه عامل اصلاحکننده با استفاده از خاصيت مويينگي درون ترک رها ميشود. با تماس عامل اصلاحکننده با کاتاليزور موجود، اين عامل شروع به پليمريزه شدن نموده، دو طرف ترک را به هم ميچسباند.
اين روش ميتواند منجر به توليد آسفالتي شود که ترکهاي خود را اصلاح ميکند. ليوينگستون ميگويد: ”هيچکس نميتواند براي رشد اين فناوري زماني را پيشبيني کند، اما پيشرفت واقعي در حال انجام است و قابليتهاي موجود بسيار هيجانآور ميباشند.“
با اين حال، براي استفادهکنندگان فعلي آسفالت، تصور نبود دستانداز، يا نبود تأخير به خاطر تعميرات آسفالت، بسيار دور از دسترس بوده و نگرانيهاي جدي آنها را برطرف نميسازد.
محيط زيست عامل اصلي تأثيرگذار در فرايند تصميمگيري براي پروژههاي بزرگراه در بسياري از کشورها است. مزاياي يک آسفالت متفاوت براي جادهها از ديدگاه زيستمحيطي و مصرف انرژي، تنها يک بخش مهم از فرآيند تصميمگيري است. ديدگاههاي زيستمحيطي موجب تسريع پيشرفتهاي فني و اجتماعي ميشوند. نيازهاي چندگانه حفاظت از محيط زيست شامل: محدود نمودن انتشار گازهاي گلخانهاي، مصرف کمتر انرژي، کاهش سر و صداي ترافيک و اطمينان از سلامتي و راحتي در رانندگي، اهدافي هستند که به دليل ايجاد مسئوليت مشترک، مهمتر از تمام پيشرفتهاي علمي ميباشند.
يکي از اين اهداف بستن چرخه مواد يا استفاده صد در صدي از مواد قابل بازيافت در ساخت جاده است. صنعت در اين زمينه تجربه زيادي در مورد استفاده از محصولات فرعي در آسفالت به دست آورده است.
مثالهايي از مواد زايدي که در مخلوط آسفالت مورد استفاده قرار گرفتهاند، عبارتند از: تفاله کوره شيشهدمي، خاکستر حاصل از سوزاندن زبالههاي شهري، خاکستر موجود در مراکز توليد برق به وسيله زغال، آجرهاي خرد شده، پلاستيک حاصل از سيمهاي برق قديمي و لاستيک حاصل از تايرهاي کهنه.
با اين حال، استفاده موفقيتآميز از اين محصولات وابسته به تحقيقات کامل در زمينه منابع و ويژگيهاي آنها بوده و معمولاً در سطح پاييني قابل انجام است. در اين حالت امکان بررسي پيوسته عملکرد آسفالت نيز وجود دارد که خود موضوعي مورد بحث است.
با اين حال، مطابق گفتههاي مارك بلشه، مدير آسفالت لاستيک در پروژه آسفالتسازي آرام آريزونا، حمايت عمومي - نه تحقيقات علمي- کليد توسعه صنعت توليد آسفالت با استفاده از محصولات فرعي است.
پرژه آريزونا ارزشي معادل 34 ميليون دلار داشته و در همين سال به پايان خواهد رسيد. اين پروژه تقريباً 70 درصد (185 کيلومتر)آزادراه ناحيه فونيكس را دربرگرفته و آسفالت آن قادر خواهد بود تا مدت طولاني صداي ناشي از اصطکاک را در جاده کاهش دهد.
آسفالتِ داراي لاستيک تنها درصد بسيار کم و تقريباً بياهميتي از درآمد صنعت ساختماني را به خود اختصاص ميدهد، اما بلشه ميگويد که با افزايش رغبت عمومي اين درصد افزايش خواهد يافت.
به عنوان مثال در ژاپن، گروه تحقيقات آسفالت لاستيک (JARRG)، که شامل مجموعهاي از توليدکنندگان تاير و شرکتهاي آسفالتسازي ميباشد، يک اتصالدهنده آسفالت بسيار ويسکوز را توسعه دادهاند که از انبساط و پخش تايرهاي کهنهاي که به صورت بسيار ريز ساييده شدهاند، توليد ميشود. اين اتصال دهنده
در مخلوط آسفالت پخش شده و سپس پخته ميشود.اين ماده ميتواند به عنوان يک ماده الاستيک مابين مواد متراکم ديگر عمل نموده و از اين طريق، ارتعاش و صدا را کاهش دهد. بنا بر اعلام JARRG اقبال عمومي به اين محصول بسيار خوب است.
بلشه ميگويد: ”افرادي که در صنعت آسفالت لاستيک درگير بودهاند، همواره سعي کردهاند که آن را به دليل ويژگيهاي مهندسي بسيار عالياش به فروش برسانند. امّا بيش از هر چيز اين محصول به عنوان کاهش دهنده صدا شناخته شده است و در پشت اين قضيه، استقبال عمومي قرار دارد.“
وزارت حمل و نقل آريزونا (ADOT) سه سال پيش يک نوع آسفالت را در بزرگراه سوپر استيشن در ناحيه آريزونا به کار برد. بلشه ميگويد كه به محض اتمام آسفالت اين بزرگراه، ADOT و مسئولين محلي سيل عظيمي از تلفنها و ايميلها را دريافت نمودند که از اشتياق مردم نسبت به اين جاده کمصداتر حکايت داشت.
البته همه چيز آسفالت لاستيک کامل نيست. اين مخلوط باعث ايجاد بخار و بو در فرآيند آسفالت کردن شده، هنوز در مورد قابل بازيافت بودن آن بحث وجود دارد. اين آسفالت نسبت به آسفالتهاي معمول بسيار گرانتر بوده و آسفالتکاراني که تا به حال با اين ماده چسبناک کار نکردهاند، ممکن است در کار کردن با آن، که بايد در يک بازه دمايي معين انجام شود، دچار مشکل باشند.
ممکن است نظر بلشه در مورد نظر عمومي درست باشد، اما روي ديگر سکه اين است که خواست استفادهکنندگان از جاده کمصداتر و در عين حال داراي اثرات زيستمحيطي کمتر، افزايش يافته است. اين امر باعث تمرکز بيشتر تحقيقات بر روي مسائل مربوط به حمل و نقل، از جمله مواد مورد استفاده در جاده شده است.
افزايش عمومي در ميزان حمل و نقل، بار بيشتر بر روي محور، و فشار بيشتر تاير بر روي جاده، تقاضا براي آسفالتهاي قويتر وبادوامتر را افزايش ميدهد. حمل و نقل بيشتر به اين مفهوم نيز ميباشد که ايجاد مشکل در حمل و نقل براي تعميرات جادهاي مطلوب نيست و اين امر موجب ايجاد تقاضاي بيشتر براي تحقيق و توسعه مؤثر ميگردد.
ارسال شده توسط اسماعيل بهمنش- 30 آذر 89
-----------------------------------------------------------------
بتن پلاستيکي و کاربردهاي آن در بهسازي سازه هاي بتني (بتن بنتونيتي)
چکيده:
امروزه با توجه به کارکردها و کاربردهای مختلف سازه ها راهکارهای مختلفی در اجرای سازه ها و مصالح مصرفی آنها بکارگیری شده است که از آنجمله بتن های پلاستیکی می باشند. در این مقاله سعی شده به معرفی و کارکردهای این نوع بتنها و کارکردهای آن پرداخته شود. از مصارف مهم بتن پلاستیکی بکارگیری آنها در دیوارهای آببند است.
ديوارهاي آب بند براي كنترل تراوش در مقابل جريان و در پي تعبيه مي شوند و با توجه به شرايط خاك، درانواع گلهاي روان، بتن پلاستيك، بتن سازه اي و ... ساخته مي شوند. روش اجراي پانلي يكي از روشهاي اجراي ديوارهاي با جايگزيني گل روان است. در اين روش درزه هايي غيرقابل اجتناب بين پانلهاي اوليه و ثانويه كه به طور يك در ميان در بين پانل هاي اوليه قرار دارند، ايجاد مي شود.
کلمات کليدي: بتن پلاستيکي، کاربری، بهسازي، سازه هاي بتني، (بتن بنتونيتي)
مطالعه علل و پارامترهاي موثر بر تشكيل درزهاي بنتونيتي در ديواره هاي آ ب بند:
ديوارهاي آب بند براي كنترل تراوش در مقابل جريان و در پي تعبيه مي شوند و با توجه به شرايط خاك، درانواع گلهاي روان، بتن پلاستيك، بتن سازه اي و ... ساخته مي شوند. روش اجراي پانلي يكي از روشهاي اجراي ديوارهاي با جايگزيني گل روان است. در اين روش درزه هايي غيرقابل اجتناب بين پانلهاي اوليه و ثانويه كه به طور يك در ميان در بين پانل هاي اوليه قرار دارند، ايجاد مي شود. اين درزه ها حاوي مواد بنتونيتي است كه در زمان حفاري پانل هاي ثانويه بر روي بتن پانل اوليه مي چسبد و بتن پانل ثانويه نمي تواند كاملا آن را جابجا كند. در اين تحقيق جهت شناسايي عوامل و پارامترهاي موثر بر ضخامت لخته تشكيل شده بر روي بتن پلاستيك پانل اوليه دستگاه آزمايشگاهي طرح شد و آزمايشات متعددي انجام گرديد. همچنين براي كاهش ضخامت درزه ها دستورالعمل هاي ذيل پيشنهاد شده است:
١ ‐ جلوگيري از تاثير آلودگي، خصوصًا آلودگي به سيمان و يون كلسيم با استفاده از افزودني هايي چون بي
كربنات سديم و همچنين كاهش هم پوشاني پانلها و ميزان سيمان بتن پلاستيك در جهت كاهش مقدار كلسيم آزاد شده.
٢‐ بكارگيري گل بنتونيت با مشخصات مناسب.
٣ ‐ استفاده از بتن پلاستيك با كارآيي و شيوه بتن ريزي مناسب
٤ ‐ استفاده از پليمرهاي مناسب بمنظور ايجاد لايه نازكتر كيك.
٥ ‐ استفاده از برس هاي محكم و شستشوي مناسب براي تميز كردن لايه بنتونيت چسبيده به بتن پانل اوليه قبل از بتن ريزي پانل هاي ثانويه
٦‐ كوتاه كردن زمان بين حفاري و بتن ريزي پانل هاي ثانويه.
٧ ‐ كاهش نيروهاي مكش سنگهاي غير اشباع به وسيله تزريق آب اضافي به منطقه حفاري.
بتن پلاستيکي :
از اختلاط آب ، سيمان ، شن وماسه و بنتونيت ، بتن پلاستيک به دست مي آيد.
بنتونيت :
- بنتونيت نوعي رس است
- دربتن پلاستيک ، خميري بودن و نفوذ ناپذير بودن بتن را تضمين مي کند.
- به عنوان عامل ايجاد کننده شکل پذيري مناسب ، پايدار کننده بتن پلاستيک تازه از جهت چسبندگي در مقابله با جداشدگي دانه هاي سنگي در بتن پلاستيک به کار مي رود.
تفاوت بتن معمولي با بتن پلاستيک
داراي ضريب ارتجاعي (Ec) کمتري نسبت به بتن معمولي
افزايش پلاستيسيته بتن
کاهش مقاومت فشاري
بيش ترين استفاده در پرده هاي ناتراوا
تاريخچه استفاده
قريب 50 سال از اختلاط بتن و بنتونيت جهت ساخت ديواره ي آببند مي گذرد.
در حدود بيش از 20 سال است که روش اختلاط سيمان و بنتونيت نيز به طور کسترده در اروپا ، آمريکاي شمالي و ژاپن متداول گشته است .
افزايش استفاده از بتن پلاستيک در چند سال اخير
استفاده از بتن پلاستيک در ايران از سال 1370 با ورود دستگاه هيدروفرز
برخي از نمونه هاي ساخته شده با بتن پلاستيک
1. سد مهبند
2. سد تادامي ژاپن
3. سد کرخه
کاربرد بتن پلاستيک
1. کنترل تراوش در زير سد
2. ايجاد ديوار آببند حول يک ساختگاه و تخليه آب از محل گودبرداري براي ساخت سازه مورد نظر
3. جلوگيري از پخش شدن مواد آلوده (فاضلاب هاي صنعتي ، هرزه آبها و ...) در آب هاي زير زميني
4. در پيرامون ساختگاه ، به عنوان يک عامل مناسب ميراکننده ارتعاشات مکانيکي يک پروژه
کاربرد اصلي : ديواره آب بند در زير سدهاي خاکي و سنگريزه اي
خواص فيزيکي و مکانيکي
مواد تشکيل دهنده :
1 ) گل روان بنتونيتي : داراي گران روي زياد ، داراي وظيفه معلق نگه داشتن ذرات سيمان ، شن و ماسه ، ايجاد پلاستيسيته و ناتراوايي
2 ) سيمان :ميزان سيمان به آب از 0.1 تا 0.7 تغيير مي کند.
3 ) سنگدانه ها : حدود 50% حجم بتن داراي حداکثر قطر 30mm و درصد مواد ريزدانه نبايد زياد باشد.
4 ) آب : آب اختلاط بتن پلاستيک براي نسبت بنتونيت به سيمان 0.25 تا 4 مقدار 270 تا 650 ميلي ليترمکعب متغير بوده و کارايي آن با اسلامپ 15 سانتي متر بوده است .
وزن مخصوص از 1.8 تا 2.2
درصد بنتونيت به صورت نسبت بنتونيت به سيمان بيان مي شود و از 0.25 تا 4 متغير است .
درصد رد شده دانه بندي مصالح سنگي :
(15%).4mm,(26%).9mm,(53%)5mm,
(75%)10mm,(100%)19mm
مقاومت 28 روزه براي بتن پلاستيک چندبرابر تراز فشارهاي جانبي اختيار گردد.
برخلاف بتن معمولي مقاومت فشاري بتن با ريشه دوم مدول الاستيسيته رابطه ندارد.
اگر نمونه سخت شده تحت يک تنش محوري افزاينده قرار گيرد ، ابتدا مقداري به طور الاستيک کرنش مي يابد و سپس وارد مرحله پلاستيک مي شود تغير شکل ها در حد چند درصد افزايش يافته و سپس گسيخته مي شود.
برخي نتايج جالب و مهم
با افزايش سيمان :
- به ازاي هر 10 % افزايش سيمان حدود 50 % به مقاومت فشاري تک محوره و تا 15% به تنش اصلي حداکثر اضافه مي گردد.
- مدول الاستيسيته تک محوري به ازاي هر 10% افزايش 4 تا 5% و مدول سه محوري بين 20تا 50 افزايش
- ضريب چسبندگي (C) به ازاي هر 10% افزايش 50 تا 73% افزايش و زاويه اصطحکاک داخلي 1.5% کاهش نشان مي دهد.
- با افزايش عيار بنتونيت :
_ افزايش نفوذپذيري
_ مقاومت فشاري تک محوري حدود 12% و مقاومت فشاري سه محوري تا 60% کاهش
_ مدول الاستيسيته تک محوري تا 36% و مدول سه محوري تا 60% کاهش
_ ضريب چسبندگي 14% و زاويه ي اصطحکاک 6% کاهش مي يابد
افزايش فشار همه جانبه :
- افزايش مقاومت فشاري
- افزايش مدول الاستيسيته
- کاهش ضريب نفوذپذيري
- افزايش شکل پذيري
افزايش سن نمونه :
- افزايش مقاومت فشاري در محدوده 25 تا 60%
- افزايش مدول الاستيسيته در محدوده 30 تا 60%
- افزايش ضريب چسبندگي در محدوده 40 تا 70%
- کاهش زاويه اصطحکاک داخلي در محدوده 3 تا 7%
مراجع:
1. مطالعه رفتار مکانيکي بتن پلاستيک (بتن بنتونيتي) و مدل بندي رفتار آن «پايان نامه جهت اخذ مدرک کارشناسي ارشد دانشکده فني دانشگاه تبريز» نوشته مهندس ناصر صغيري،1385
2. بررسي و تهيه راهنماي کاربردي استفاده از بتن پلاستيک در پرده سدها « پايان نامه کارشناسي ارشد دانشگاه تربيت مدرس» نوشته مهندس محمد تقي منصوري ،1386
3. بررسي تجربي رفتار مکانيکي بتن پلاستيک در شرايط تنش سه محوري «دانشگاه صنعت آب و برق شهيد عباسپور » نوشته علي محمد آجرلو ،1384
4. مطالعه علل و پارامترهاي موثر بر تشكيل درزهاي بنتونيتي در ديواره هاي آببند بتن ،عباس سروش ،1385، کنفرانس منابع آب
-----------------------------------------------------------------
فرودگاهي عجيب در پرتغال
باند فرودگاهی در پرتغال با طول 2781 متر وجود دارد که 1000 متر از آن بر روی 180 ستون ساخته شده است
هر کدام از این ستونها 50 متر بلندی دارند که تقریبا برابر با یک ساختمان 17 طبقه میباشد
جالب اینجاست که این باند برای هواپیماهای غولپیکر بوئینگ 747 ساخته شده است
به اندازه ی خودرو های پارک شده در زیر باند فرودگاه توجه کنید :
اين مطلب در تاريخ 6آبان89ارسال شد.
-----------------------------------------------------------------